Færdselsloven er den lov, der omhandler grundregler og anvisninger om færdsel i trafikken. Den indeholder bl.a. også lovene, der bestemmer, hvor hurtigt de respektive køretøjer må køre på de forskellige veje.
Lovens grundregel findes først i loven:
Trafikanter skal optræde hensynsfuldt og udvise agtpågivenhed, så at der ikke opstår fare eller forvoldes skade eller ulempe for andre, og således at færdslen ikke unødigt hindres eller forstyrres. Der skal også vises hensyn over for dem, der bor eller opholder sig ved vejen.
Stk. 2. Særligt hensyn skal vises over for børn, skolepatruljer, ældre mennesker samt personer, der ifølge særligt af justitsministeren fastsat kendetegn eller i øvrigt, efter hvad der fremgår af omstændighederne, lider af svækket syn eller hørelse eller anden legemlig mangel eller sygdom, som er til ulempe for dem i færdslen.
Stk. 3. Det påhviler politi og vejmyndigheder efter samråd med skolerne at træffe foranstaltninger til at beskytte børnene mod farerne fra den kørende færdsel på deres vej til og fra skolen.
[redigér] Færdselsloven i virkeligheden
Ude på vejene er de forskellige regler og anvisninger afspejlet i form af færdselstavler, afmærkninger på kørebane eller cykelsti, signalanlæg eller på anden måde.
Det er politiet, som skal sørge for, at færdselsloven bliver overholdt:
§4 stk.2 Trafikanter skal efterkomme de anvisninger for færdslen, som gives af politiet eller andre, som justitsministeren har bemyndiget til at regulere færdslen, jf. § 89.
Elscooter
Der kræves ikke kørekort for at køre på en elscooter med maks. hastighed på op til 30 km/t.
Elscootere betragtes i færdselsloven som cykler. Dette betyder, at færdselsreglerne for cykler skal anvendes.
Lygteføring
Der skal anvendes lys i lygtetændingstiden (tiden mellem solnedgang og solopgang samt i diset og tåget vejr).
Mobiltelefon
Ifølge Færdselslovens §55a må førere af køretøjer under kørsel ikke benytte sig af håndholdte mobiltelefoner. Ifølge Færdselsstyrelsen gælder forbuddet også cyklister, mens et er uvist, om anklagemyndigheden må rejse tiltale mod cyklister, der bryder forbuddet. ligeledes er politiet, redningstjenesters og taxaers brug af landmobile tjenester undtaget.
Standsning og parkering
Standsning og parkering skal ske i overensstemmelse med Færdselsloven §§28-29. Vejmyndigheden, det vil oftest sige kommunen, kan i følge Færdselslovens paragraf 92 give parkeringsdispensation. I Københavns Kommune tildeles disse af Center for Veje.
Færdselsloven tillader i §28, stk 3, at kommuner tillader biler at parkere en del af bilen på fortorvet, hvis det ikke er til fare eller ulempe for færdslen på fortorvet.
I §30 findes der en undtagelse til de generelle regler for standsning og parkering for køretøjer, der bruges til vejarbejde, til politi og til redningskøretøjer. Derimod skal taxaer og skraldevogne samt køretøjer, der anvendes af hjemmesygeplejersker, håndværkere og vægtere følge de almindelige regler.
Læs mere i færdselsloven.