Når du kører med trailer bør du sætte dig grundigt ind i regler og lovgivning vedrørende kørsel med påhængsvogn.
Inden du lejer en trailer, bør du også sikre dig, at lejekontrakten er i orden.
Her får du en række gode råd omkring leje og kørsel med trailer.
Har du fået trækkrog på bilen, bør du fortælle det til dit forsikringsselskab, så trækkrogen kommer med på din bilforsikring, og du dermed er ansvarsforsikret. Ellers risikerer du, at forsikringsselskabet ikke vil dække en eventuel skade. Du må dog regne med at skulle betale en højere præmie.
Få en lejekontrakt
Sørg altid for at få en skriftlig kontrakt med udlejeren, når du lejer trailer.
Du bør tjeke at alt som vedrører lejen af traileren fremgår af kontrakten f.eks.:
1) Hvad sker ved skader?.
2) Hvad med forsikring, er det en selvrisiko?.
3) Hvis der er en selvrisiko, hvor høj er den?.
Tjek om traileren er helt iorden inden du skriver under på kontrakten. Hvis der er nogle skader, så sørg for det bliver indført i kontakter. Det skal selvfølgelig kun være små skader der ingen betydning har. Ellers forlang at få en anden.
Eksempler på ting du bør tjekke:
1) Fungerer blinklys
2) Fungerer lygter
3) Har traileren skader eller skrammer.
4) Har du lov til at køre med traileren?
Kan du klare dig med almindeligt kørekort til kategori B, som de fleste danske bilister har, eller skal du have ’trailerkørekort’ til kategori B/E?
Med et almindeligt kørekort, kategori B, må du trække en totalvægt (trailerens egenvægt plus lasteevene) på op til 750 kilo efter bilen.
Hvis påhængskøretøjets tilladte totalvægt er mere end 750 kilo, kan et almindeligt kørekort stadig være nok. Det kræver, at begge disse betingelser er opfyldt:
1) Bilen og påhængskøretøjets samlede tilladte totalvægt overstiger ikke 3.500 kilo.
2) Påhængskøretøjets tilladte totalvægt overstiger ikke bilens egenvægt med mere end 50 kilo.
Hvad må bilen trække?
Selvom kørekortet er i orden, skal du også være opmærksom på, hvor meget lige netop din bil må trække. På bilens registreringsattest kan du se hvilken faktisk totalvægt, bilen lovligt må trække efter sig.
Du må godt køre med en trailer, som har en tilladt totalvægt, der er højere end det, bilen må trække. Men så må du kun laste traileren så meget, at traileren og lasten tilsammen ikke vejer mere end det, bilen må trække.
Hvor meget må du laste traileren med?
Den faktiske totalvægt (trailerens egenvægt plus last) må aldrig overstige ’Påhængskøretøjets største totalvægt’ på bilens registreringsattest eller ’totalvægt’ på trailerens registreringsattest’.
Medbring registreringsattester
Ved kørsel med anhænger har man pligt til at medbringe både bilens og trailerens registreringsattest. Det skal man af hensyn til politiets mulighed for at kontrollere, om vogntoget kan føres lovligt med det kørekort, føreren er i besiddelse af. Har man ikke begge attester med, kan det give en bøde på 500 kroner, også selv om føreren rent faktisk kører lovligt.
Hvor bred er traileren?
En trailer højst må være 35 cm bredere end bilen i hver side, altså 70 cm i alt.
Hvor stærkt må du køre?
Den tilladte hastighed for personbiler under 3500 kilo med påhængskøretøj er højst 80 km/t på motorvejen og højst 70 km/t uden for byzone.
Sørg for at tjekke de nyeste regler hos politiet.
Trailer forsikring
Din trailer er ikke forsikret via indboforsikringen. Den kan kun dækkes for skader med en kaskoforsikring (bilforsikring).